Dossier
Gezonde vleeskuikens
Het produceren van gezonde dieren met een minimaal gebruik van antibiotica is maatschappelijk gezien zeer belangrijk. Wageningen Livestock Research en het Ontwikkelcentrum hebben vijf kennisclips gemaakt over preventieve diergezondheidszorg in de vleeskuikenhouderij. Door te voorkomen dat dieren ziek worden, kan het gebruik van antibiotica in de vleeskuikenhouderij aanmerkelijk verminderd worden. ‘Good practices’ van diergezondheidsmanagement worden uitgelegd door experts uit de praktijk en onderzoek.
Onder de titel ‘Gezonde vleeskuikens’ kunnen de vijf kennisclips ingezet worden als lesmateriaal binnen het groen onderwijs, maar ook kunnen ze gebruikt worden door vleeskuikenhouders bij het inwerken van nieuw personeel.
Algemeen
De aandacht voor hygiëne (interne en externe biosecurity) is een zeer belangrijk aspect voor het houden van gezonde vleeskuikens.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Lees meer
Daarnaast is het belangrijk om de dieren een goede start te geven en het (strooisel)management goed op orde te hebben.
De kennisclips behandelen de volgende onderwerpen/aspecten:
Lees meer
Een gezond kuiken kan onder optimale omstandigheden zijn voordeel doen van directe beschikking over voer en water. Het kuiken kan de dooierrest dan beter benutten voor ontwikkeling, immuniteit en groei. De juiste temperatuur van de omgeving is hierbij een zeer belangrijke factor, want als kuikens het koud of te warm hebben eten ze niet en zal van een goede start geen sprake zijn.
In de kuikenbroederij komen kuikens niet allemaal tegelijk uit. De kuikens die het eerst uit komen, moeten wachten totdat alle kuikens uit zijn, en dat kan nog wel een dag duren. Daarna worden de kuikens verwerkt en geteld, en worden ze naar de boerderij gebracht. Zo kan het wel 36 uur duren voordat de eerst uitgekomen kuikens voer en water krijgen.
Meer informatie
- Kuikens meteen voer en water verstrekken, Boerenbond, Management&Techniek 13, juli 2016
- Effects of food and water deprivation in newly hatched chickens. A systematic literature review and meta-analysis, rapport Wageningen Livestock Research, 2016
Lees meer
Ziekteverwekkers bij vleeskuikens kun je indelen in virussen, bacteriën en parasieten. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. De voornaamste bacteriën bij vleeskuikens zijn E-coli en enterococcen. De meest voorkomende virussen zijn ademhalingsvirussen. Van de parasieten komt de darmparasiet Eimera veelvuldig voor, veroorzaker van coccidiose.
Ziekteverwekkers kunnen op een bedrijf en in de stal worden binnengebracht door personen, voertuigen, het pluimvee zelf, voer, water, ongedierte, materialen en de lucht. Ze kunnen ook al aanwezig zijn in de stal. Er moet dus aandacht besteed worden aan zowel bedrijfshygiëne (externe biosecurity) als stalhygiëne (interne biosecurity).
Meer informatie
- Hier is hygiëne troef: hygiënemanagement op het pluimveebedrijf, Dierengezondheidszorg Vlaanderen
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Lees meer
Goede kwaliteit drinkwater is essentieel voor een gezond vleeskuiken. Niet alleen aan de bron, maar ook daar waar de dieren het water opnemen: bij de nippel dus. Goed drinkwater is niet alleen belangrijk voor optimale bedrijfsresultaten, maar ook voor voedselveiligheid en diergezondheid.
Van onderzochte watermonsters uit de drinknippel bleek bijna 8 procent ongeschikt en bijna 20 procent minder geschikt als drinkwater voor pluimvee! De kwaliteit van drinkwater wordt vooral beïnvloed door de mogelijke aanwezigheid van biofilm aan de binnenzijde van de drinkleiding. Deze bestaat uit micro-organismen die groeien op afzettingen van vuil en mineralen.:
Meer informatie
- Vleeskuikenhouders: controleer regelmatig uw drinkwaterkwaliteit!, brochure Wageningen UR Livestock Research, 2014
- Vleeskuikenhouders: controleer regelmatig uw drinkwaterkwaliteit!, Tips voor goede drinkwaterkwaliteit, Wageningen UR Livestock Research, 2014
Lees meer
Voetzoollaesies zijn aantastingen van de voetzolen van vleeskuikens. Bij een milde laesie is er sprake van een oppervlakkige aantasting (verkleuring, verdikking) van de huid van de voetzool. Bij een ernstige laesie is de opperhuid aangetast tot in de diepere huidlagen en is er sprake van onderhuidse ontstekingen. Deze ernstige voetzoollaesies zijn pijnlijk, en zijn een risico voor diergezondheid.
Voetzoollaesies bij vleeskuikens worden veroorzaakt door een slechte strooiselkwaliteit: nat en plakkerig strooisel. De strooiselkwaliteit wordt door veel factoren beïnvloed, zoals het klimaat, de voersamenstelling en ziekten. De aanpak ervan verschilt van bedrijf tot bedrijf. In de Nederlandse regelgeving is een norm voor voetzoollaesies opgenomen die van toepassing is voor de hoogste bezettingsgraad (39-42 kg/m2).
Meer informatie
- Voetzoollaesies bij vleeskuikens, Praktische tips om voetzoollaesies te herkennen en te voorkomen, waaier Wageningen UR Livestock Research, 2014
- Project voetzoollaesies bij vleeskuikens WUR projectpagina, 2014
Lees meer
Campylobacter is de meest voorkomende bacteriële veroorzaker van voedselinfecties in Nederland. 20-30% van de Campylobacter-besmettingen van de mens wordt veroorzaakt door consumptie van ongaar of onhygiënisch bereid pluimveevlees. De dieren zelf worden er na besmetting niet ziek van.
Vliegen zijn een belangrijke besmettingsbron op pluimveebedrijven. Het weren van vliegen is daarom een belangrijk aandachtspunt, maar moet gecombineerd worden met een goede biosecurity. Momenteel wordt onderzocht wat het effect is van het plaatsen van vliegennetten, zodat pluimveestallen vliegenvrij zijn.
Meer informatie
- Campylobacter de baas, project Wageningen University&Research
Actueel
Nieuws Dierenwelzijnsweb / Groen Kennisnet over gezonde vleeskuikens:
Foto's: Wageningen Livestock Research
Laatste wijziging aan dit dossier: 3 oktober 2016